Ο Αλαφούζος συνεχίζει να μένει μακριά

Η απουσία του Γιάννη Αλαφούζου από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την Τετάρτη (22/2) στο «Γεώργιος Καλαφάτης» δεν εξέπληξε τους συνεργάτες του. Αντίθετα, ανάμεναν ότι ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ δεν θα έδινε το παρών, παραμένοντας αποστασιοποιημένος από τις δραστηριότητες του Παναθηναϊκού.

Ο Αλαφούζος επιμένει να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν την ομάδα που του ανήκει… Ενημερώνεται για τα πιο σημαντικά ζητήματα από τον Χρήστο Παναγόπουλο, τον Αγησίλαο Τουμαζάτο και τον Νίκο Λυμπερόπουλο, δίνει κατευθύνσεις όποτε το κρίνει απαραίτητο, αλλά μέχρι εκεί.

Είναι προφανές πως ο Αλαφούζος έχει ξενερώσει με τον Παναθηναϊκό και δεν έχει την ίδια επιθυμία να ασχολείται με την καθημερινότητα του. Όπως, δηλαδή, έπραττε μέχρι τις αρχές του φθινόπωρου. Δεν είναι μακριά ο Ιούλιος, όταν εν μέσω της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών, ο Αλαφούζος βρήκε χρόνο για να συναντήσει τον Μπεργκ και τον ατζέντη του για να διευθετήσει προσωπικά την ανανέωση του συμβολαίου.

Το σημείο «μηδέν»

Την προηγούμενη διετία, ο Αλαφούζος λειτούργησε ως κανονικός ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, αυξάνοντας το μπάτζετ και στηρίζοντας έμπρακτα τον Αντρέα Στραματσόνι για τη συγκρότηση ενός ποιοτικού ρόστερ. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ είχε μεγάλες προσδοκίες από την ομάδα, αφού περίμενε μία καλή πορεία στο Europa League και τη διεκδίκηση του τίτλου του πρωταθλητή.

Η εξέλιξη της σεζόν τον διέψευσε, αφού ο Στραματσόνι δεν δικαίωσε τον πίστη του. Η ομάδα «κατάρρευσε» σε Ελλάδα και Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι οπαδοί να γκρινιάζουν και να ζητούν ευθύνες. Συγχρόνως, ορισμένες απρόβλεπτες καταστάσεις στις επαγγελματικές υποχρεώσεις του, του στέρησαν ρευστότητα που προόριζε για την κάλυψη του ανοίγματος στην ΠΑΕ.

Το σημείο «μηδέν» για τον Αλαφούζο ήταν οι αντιδράσεις των οπαδών στο «Γεώργιος Καλαφάτης», μετά την ήττα του Παναθηναϊκού με 3-0 από τον Ολυμπιακό. Τότε, ο ίδιος με τους Παναγόπουλο, Στραματσόνι, Βλάχο, Μπεργκ, Λέτο και Ζέκα πήγαν στο προπονητικό κέντρο για να συνομιλήσουν με τους συγκεντρωμένους και να απολογηθούν για το 3-0 στο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων.

Ο Αλαφούζος δεν αποποιήθηκε των ευθυνών του, αλλά η ατάκα «μην με πιέζετε, γιατί θα φύγω» που απεύθυνε προς τους οπαδούς, ήταν ενδεικτική της ψυχολογίας του. Για πρώτη φορά σκέφτηκε τόσο έντονα να τα παρατήσει, όμως πρυτάνευσε η λογική και όχι το συναίσθημα. Όμως, δεν μετέβαλλε την πραγματικότητα: η αγωνιστική απαξίωση και το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα προκάλεσαν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Μία τελευταία προσπάθεια

Παρότι ο Αλαφούζος είχε ενδοιασμούς για το μέλλον του στον Παναθηναϊκό, κατανόησε ότι έπρεπε να δράσει προτού η ομάδα «αποσυντεθεί». Η πρώτη απόφαση ήταν να απομακρύνει τον Στραματσόνι, η δεύτερη να διακόψει τη συνεργασία με τον Ζιλμπέρτο και η τρίτη να αποπέμψει τον Γιάννη Σαμαρά από τη διεύθυνση της ακαδημίας. Επέλεξε τον Ουζουνίδη για την τεχνική ηγεσία, προσέλαβε τον Λυμπερόπουλο ως τεχνικό διευθυντή και ανέθεσε στον Φύσσα τα τμήματα υποδομής.

Παράλληλα, έδωσε εντολές για δραστική μείωση του μπάτζετ, ειδικότερα όταν πληροφορήθηκε τις νέες διατάξεις που θα ισχύσουν για την αδειοδότηση από την επόμενη σεζόν. Έναν στόχο που εκπλήρωσε ο Λυμπερόπουλος, εξοικονομώντας περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ μέσω των αποδεσμεύσεων.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για το τελευταίο εγχείρημα υπό τον Αλαφούζο, που θα τύχει της ανοχής των φιλάθλων. Οι περισσότεροι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον εφοπλιστή, αλλά η παρουσία ανθρώπων με παρελθόν στο Τριφύλλι και τα θετικά αποτελέσματα, δημιουργούν μία αισιοδοξία. Βέβαια, αυτά δεν αρκούν και θα χρειαστούν πολλά περισσότερα για να προσφέρει ο κόσμος την υποστήριξη τους.

Οι προθέσεις είναι ασαφείς

Οι πραγματικές προθέσεις του Αλαφούζου δεν μπορούν να διευκρινιστούν. Ίσως γιατί και ο ίδιος δεν ξέρει τι θέλει σε αυτή τη φάση. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο θερμός με τον Παναθηναϊκό, όπως ήταν πριν μερικούς μήνες. Έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες του στην ανάπτυξη του ΣΚΑΪ και στους άλλους τομείς που έχει ανάμειξη η οικογένεια του.

Ωστόσο, το παραγοντιλίκι δεν του έχει περάσει απόλυτα… Μπορεί να μην έχει εμφανιστεί σε επίσημη εκδήλωση της ομάδας από την παρουσίαση του Ουζουνίδη στις αρχές Δεκέμβρη ή να μην μεταβαίνει πλέον στα γραφεία της ΠΑΕ, αλλά o Αλαφούζος ενδιαφέρεται. Αλλιώς, δεν έκανε την τελευταία προσπάθεια του με τους Λυμπερόπουλο – Φύσσα – Ουζουνίδη. Επίσης, δεν απέχει από το γήπεδο, έστω και αν προτιμά τη σουίτα του και δεν εμφανίζεται τόσο πολύ.

Ένας από τους λόγους που ο Αλαφούζος αποφεύγει τις επισκέψεις στην ΠΑΕ ή στο προπονητικό κέντρο, είναι και οι οφειλές. Αν και ακούγεται οξύμωρο για έναν επιχειρηματία του βεληνεκούς του, ο Αλαφούζος δεν νιώθει άνετα να συναντά ανθρώπους στους οποίους οφείλει χρήματα. Ειδικά, όταν πρόκειται για τους απλούς εργαζόμενους…

Πουλά ή δεν πουλά

Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς είναι τι θα πράξει στην περίπτωση που ένας αγοραστής με αδιαμφισβήτητη ευρωστία, ενδιαφερθεί να αγοράσει τις μετοχές του. Θα τις παραχωρήσει δωρεάν ή θα ζητήσει χρήματα; Διότι, αρκετοί διακανονισμοί έχουν συναφθεί με επιταγές ή εγγυήσεις του Αλαφούζου και εφόσον αποχωρήσει, δύσκολα θα τις αφήσει «προίκα».

Αλλά, σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιο ερώτημα μπορεί να απαντηθεί μόνο σε ρεαλιστικές συνθήκες και όχι ως υπόθεση εργασίας. Μέχρι τώρα κανένας δεν έχει εκφράσει τη βούληση του να εμπλακεί στην ΠΑΕ, οπότε και ο Αλαφούζος δεν έχει σαφή απάντηση…

Photo credits: Eurokinissi


Πηγή: www.sport24.gr


Σχολίασε κι εσύ!